Vooraf
In 2023 zal opnieuw de tweejaarlijkse proefschriftprijs van de sectie MCT van de KNCV/NVT worden uitgereikt. Dit betreft de prijs voor het beste proefschrift uit ons vakgebied over de periode 1 juli 2020 – 1 juli 2022. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 1500 euro. Als opwarmertje voor de kandidaatstelling voor de proefschriftprijs zullen in de komende maanden korte interviews op de website geplaatst worden met eerdere prijswinnaars.
Proefschriftprijs 2004
Het spits voor de nieuwe rubriek wordt afgebeten door Dr. Lennart Weltje. Lennart is de winnaar van de proefschriftprijs 2004.
Wat was het pad naar het bekroonde proefschrift?
Lennart is zijn wetenschappelijke carrière begonnen bij het toenmalige RITOX van de Universiteit Utrecht. Als onderdeel van zijn studie heeft hij bij het RIVM een afstudeeronderzoek uitgevoerd onder leiding van Joop Hermens uit de vakgroep van de bij velen in ons vakgebied welbekende hoogleraar Willem Seinen.
Na afronding van zijn studie is Lennart een promotieonderzoek gestart bij de TU Delft, alwaar hij onder begeleiding van Prof. Jeroen de Goeij gewerkt heeft aan een radiochemisch georiënteerd onderzoek naar de biobeschikbaarheid van lanthaniden:
Voor wat betreft het proefschrift zijn twee aspecten vermeldenswaardig:
1 - Prof. Willem Seinen was lid van de KNCV/NVT-MCT Proefschriftprijs-commissie toen Lennart de prijs won, waarmee voor Lennart de academische cirkel als het ware rond was: gestart in de groep van Prof. Seinen en geëindigd met Prof. Seinen.
2 – De in 2005 overleden Prof. Jeroen de Goeij was uiteraard trots op het feit dat een van zijn promovendi de proefschriftprijs had gewonnen – wellicht was hij nog meer trots op het feit dat deze student als bioloog zijn vakgroep was binnen gekomen en vier jaar later een prijs ontving van een chemische vereniging.
Het leven na de proefschriftprijs
Na zijn promotie is Lennart als Marie-Curie postdoc fellow in Zittau, Duitsland, aan de slag gegaan en werkt sinds februari 2004 als ecotoxicoloog bij BASF in Duitsland. Hier is hij onder andere verantwoordelijk voor het opstellen van de registratiedossiers van bestrijdings¬middelen. Het betreft een functie waarbij Lennart als ecotoxicoloog ten volle profiteert van zijn chemische achtergrond. Vanuit zijn functie bij BASF heeft Lennart sporadisch contacten met de academische wereld en hij prijst zich dan ook gelukkig met het feit dat BASF hem de gelegenheid heeft gegeven om een hoogleraarschap te aanvaarden bij de Universiteit van Göttingen. Deze functie stelt hem in staat om als ‘industrie-mens’ ook academisch actief te zijn.
Is het winnen van de proefschriftprijs van nut geweest?
Jazeker: Voor Lennart is duidelijk dat het winnen van de proefschriftprijs hem geholpen heeft bij het verkrijgen van zijn huidige positie. Lennart kon na zijn postdoc-tijd kiezen tussen twee aanbiedingen, waarbij het voor Lennart een vaststaand gegeven is dat deze aanbiedingen mede tot stand kwamen door het, als bioloog, winnen van een ‘chemische’ prijs. Hiermee kon hij duidelijk aantonen goed in staat te zijn om buiten zijn comfortzone te treden.